Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Ahlbin, verksamhetschef för Kvinnokliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås, säger att det även finns backup-belysning i form av pannlampor om det skulle behövas. Foto: SVT

Kejsarsnittet utfördes inte i beckmörker – takbelysningen fungerade

Uppdaterad
Publicerad
I en anmälan till IVO stod det att ett akut kejsarsnitt utfördes i mörker på Västmanlands sjukhus i Västerås, på grund av att operationslamporna inte gick att tända.
– Vi har en kraftigt fungerande takbelysning i operationssalen så det var absolut inte mörkt, säger Lena Ahlbin, verksamhetschef på Kvinnokliniken.

Vid det aktuella kejsarsnittet fungerade inte operationslamporna, trots flera försök att tända dem genom att trycka på olika knappar. Det visade sig att det fanns en bugg i lampornas mjukvara och att man var tvungen att trycka på huvudströmbrytaren för att få dem att lysa. 

– Nu har leverantören varit här och gjort en uppgradering på själva lampan, så nu fungerar den optimalt, säger Lena Ahlbin.

Enligt henne äventyrade lampbuggen inte själva kejsarsnittet, men sjukhuset har gjort en Lex Maria-anmälan kring händelsen på grund av tekniska problem med utrustning som ska fungera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer