Efter händelsen finns nu en lapp i operationssalen som informerar om hur man ska gå tillväga, ifall en liknande situation skulle uppstå. Foto: Karl David Englund/SVT

Utförde akut kejsarsnitt i mörkret – hittade inte huvudströmbrytaren

Uppdaterad
Publicerad

När ett akut kejsarsnitt skulle utföras på operationskliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås, gick operationslamporna inte att tända. Snittet utfördes i mörkret och nu anmäler sjukhuset händelsen till IVO, Läkemedelsverket och leverantören.

Patienten hade redan placerats på operationsbordet och enligt anmälan försökte personalen trycka på alla knappar de såg, utan framgång. Snittet utfördes och efter en stund framkom det att det fanns ytterligare en knapp, huvudströmbrytaren, vilken styr all belysning.

Händelsen anmäldes till IVO med anledning av att det hade kunnat orsaka dödsfall eller allvarlig försämrad hälsa. Enligt anmälan har leverantören av lamporna berättat att det finns en bugg i mjukvaran. Det gör att man behöver använda huvudströmbrytaren för att få igång belysningen.

Samma sorts lampor finns i totalt sex operationssalar, men ska nu uppdateras.

När SVT pratade med Region Västmanland under onsdagen berättade de att det fanns viss  belysning i salen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.