Samarbetet mellan Västerås och Jinan: Så gick det till – och så gick det

Uppdaterad
Publicerad

Under januari beslutade kommunstyrelsen att samarbetet med staden Jinan i Kina skulle avbrytas. I klippet ovan sammanfattar SVT vad som skedde under dessa år och vad samarbetet gick ut på.

Sedan 2015 har Västerås stad ingått i ett samarbete med staden Jinan i Kina. Samarbetets syfte var att utveckla näringslivet och dela med sig kunskap om invånardialogen mellan stad och invånare.

Det första projektet var en förstudie som pågick mellan 2015 och 2018, där kommunen tilldelades ett bidrag från Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD). Städerna han träffas sex gånger, tre gånger i varje i stad. Enligt Västerås stad var detta tillfällen att dela med sig av idéer kring projektet och hur det utvecklats i vardera stad.

Västerås stad sökte ytterligare pengar för att utveckla projektet mellan 2019 och 2021, vilket ICLD beviljade.

Avbryts omedelbart

Samarbetet tog en vändning under 2020. Under kommunstyrelsen sammanträde i januari beslutade kommunsstyrelsen att samarbetet skulle avslutas.

– Jag är nöjd med det vi åstadkommit. Det blev ett år och jag känner att vi uppnått många saker på kort tid, säger Tina Bohman Peters, utvecklare på Västerås stad och projektledare under samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.