Under måndagskvällen röstade en majoritet av Fagerstapolitikerna igenom förslaget att sälja Brukskontoret. Foto: SVT

KLART: Brukskontoret i Fagersta säljs

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige röstade på måndagskvällen igenom majoritetens förslag som innebär att Brukskontoret kommer att säljas. Kommunen ska sedan hyra in sig i lokalerna.

Flera politiker ställde sig upp i talarstolen för att föra fram sin åsikt om Brukskontoret framtid. Majoriteten var för kommunstyrelsens förslag om en försäljning. Vänsterpartiets ordförande Hans Granlund debatterade emot.

– Fortfarande har det inte visats någon kalkyl som gjorts av en professionell tjänsteman. Det har varit tyckande fram och tillbaka. Det finns ingen helhetsbild. Vi har frågat efter kalla fakta men inte fått något. Vi vill se vad allt har kostat de här åren men det saknas uppgifter, sa Hans Granlund (V).

Vänsterparitet föreslog istället att behålla kontoret och bygga SABO kombohus centralt i Fagersta.

– Det som Granlund föreslår skulle dränera vår ekonomi ännu mer, sa kommunalrådet Marino Wallsten (S) efter att ha lyssnat på Vänsterpartiet. 

Totalt vann kommunstyrelsens förslag med åtta röster. 20 personer röstade på kommunstyrelsens förslag och 12 röstade på Vänsterpartiets förslag.

Vänsterpartiet i Fagersta initierade tidigare en namninsamling för att få till en folkomröstning i protest mot förslaget att flytta kommunkontoret till Brukskontoret. Men kommunen meddelade då att antalet namn i insamlingen inte var tillräckligt för att en folkomröstning skulle bli aktuell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.