Foto: Mimmi Sundberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klart: Då blir det folkomröstning om Västerås flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det beslutat när folkomröstningen om Västerås flygplats ska ordnas. Söndagen den 21 mars 2021 ska västeråsarna få tycka till om saken.

Beslutet togs på kommunfullmäktiges senaste sammanträde. Datumet har valts för att alla praktiska detaljer ska hinna ordnas samtidigt som den politiska processen inte ska bromsas.

Frågan på röstsedeln ska lyda: ”Vill du att Västerås stad avvecklar verksamheten i flygplatsbolaget? Ja/Nej”.

Folkomröstningen kommer att genomföras i lokaler som även används vid ordinarie val, och även förtidsröster, budröstning och röstning med ambulerande röstmottagare kommer att vara godkända.

Coronaträngsel ska undvikas

Genomförandet av folkomröstningen kommer anpassas med hänsyn till coronapandemin. Förutom åtgärder som tillhandahållande av handsprit väljs flera mindre vallokaler bort för att undvika trängsel.

– Man kommer att vara max fem i vallokalen. Det kommer vara kövärdar och ambitionen är att det ska finnas en in- och utgång så att man inte ska behöva mötas i en korridor, säger valsamordnaren Mikael Stenås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet