Kommunal: ”Det här är helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

På fackförbundet Kommunal är man bestört över den rad av bränder mot hemtjänstbilar på Bäckby som skapar oro och stress hos personal och äldre. Nu vill man att övriga samhällsaktörer, bland annat polisen, ska vidtar fler åtgärder.

Arbetsgivaren och skyddsombudet på hemtjänsten på Bäckby har redan vidtagit flera åtgärder, bland annat att hemtjänstbilarna är omärkta och är parkerade på ett inhägnat område. Ändå så brann en omärkt bil i natt.

–  Man undrar ju vad som ligger bakom att det just är hemtjänstbilar som blir utsatta, det här leder endast till att arbetet försvåras för personal som ser till att äldre och sjuka får vård och omsorg. Det är helt oacceptabelt. De som gör så här, det kan ju vara deras farmor eller mormor som behöver hjälp, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal Bergslagen.

Ett nytt fenomen

Bränder mot hemtjänstfordon är ett mönster som Malin Ragnegård aldrig varit med om tidigare.

– Om det skett något liknande någon annanstans i Sverige vet jag inte, men det här är nytt för mig. Tidigare har det ju varit andra fordon som varit utsatta inom räddningstjänsten, säger hon.

Fler måste vidta åtgärder

På morgonen pratade Malin Ragnegård lite snabbt med skyddsombudet på hemtjänsten på Bäckby, eventuellt ska nya åtgärder vidtas, men vad är just nu oklart.

– Varje händelse får utvärderas och så får man se vad man eventuellt kan göra ytterligare. Men vår uppfattning är att både Kommunal och arbetsgivaren redan gjort mycket, nu måste övriga lokalsamhället, bland annat polisen, vidta åtgärder. Vad som måste göras får man diskutera fram tillsammans, säger hon.

Malin Ragnegård, ordförande Kommunal Bergslagen. Foto: Privat

Bevakar hur medlemmarna mår

Just nu är det semestertider och många vikarier inom hemtjänsten.

– Sådana här händelser blir ju extra känsliga om man kanske har sitt första jobb, men även om man är rutinerad så blir det här en påfrestning, säger hon.

Vad kan Kommunal göra för medlemmarna?

– Det viktigaste är att vi har ett skyddsombud på plats som bevakar hur våra medlemmar mår. Upplever de att de har en arbetsmiljö som inte är ok så får vi hjälpa till genom att bland annat skriva en arbetsskadeanmälan. Sen får vi diskutera med medlemmarna vad de vill se för åtgärder och driva det. Vi kan också sätta press på övriga samhällets aktörer, för det här är inte bara Kommunal och arbetsgivarens ansvar, säger Malin Ragnegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.