Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norbergs kommunalråd Johanna Odö (S) förklara situationen i kommunen och de flyktingar från Ukraina som just nu bor på orten. Foto: Hanna Eklund

Kommunalrådet i Norberg om de ukrainska flyktingarna: ”De får det bättre någon annanstans”

Uppdaterad
Publicerad

Norbergs kommunalråd står fast vid att 23 flyktingar från Ukraina är vad kommunen har plats för nu, inte 85 som Migrationsverket har placerat.

Migrationsverket har tidigare sagt att Norbergs kommun kan välja att behålla de ukrainska flyktingar som placerats där, eller säga att det inte är okej, varpå Migrationsverket ska se över möjligheterna att flytta 62 personer.

De flyktingar SVT talat med vill inte flytta, varför kan ni inte låta dem stanna?

– Vi har totalt 400 asylsökande i Norberg och det är mer än vad kommunen klarar att hantera. Vårt senaste avtal gällde 23 flyktingar från Ukraina och vi fick 85. Jag är arg på övriga kommuner som har försatt oss i den här situationen genom att inte ta emot, frågorna borde ställas till dem, säger Johanna Odö (S).

För en månad sedan intervjuade SVT Nyheter Västmanland Migrationsverket om situationen i Norberg. Hör Per Karlsson enhetschef på Migrationsverket i Västerås svara i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverket svarar: Kan flyttas till Västerås Foto: Hanna Eklund/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer