Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De nya lägenheterna möbleras just nu för att innehålla allt som behövs. Foto: Renata Bastos/SVT

Servicehus blir boende till flyktingar från Ukraina i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Från den första juli överlåter Migrationverket ansvaret till kommunen att ordna boende till personer med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Cirka 47 lägenheter är redan redo i Västerås i ett nedlagt servicehus. 

Utifrån den nya lagen kommer Migrationsverket nu att börja anvisa personer som beviljats tillfälligt skydd till en kommun. Kommunerna har efter anvisning fyra veckor på sig att ordna med boendet.

De nya lägenheterna i Västerås är tänkt att rymma runt 200 människor, lite beroende på hur många som bor i varje lägenhet.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

– Det vi gör nu är se till att det finns utrustning som till exempel sängar och matbord. Det finns en tydlig lista från Migrationsverket med vad varje lägenhet ska ha, påpekar Christina Klang.

Medarbetare som kan ukrainska och ryska

För att välkomna och hjälpa de som kommer att bo i lägenheterna ingår personer som talar ukrainska och ryska i integrationsenhetens team. 

– Naturligtvis kommer det att vara oerhört viktigt för oss att kunna informera på ett språk som de behärskar, förklarar Gebro Akpinar, enhetschef integrationsenheten i Västerås stad.  

Jämnare fördelning av bostäder 

Tanken är att förändringen ska göra så att det blir en jämnare fördelning av boendeplatserna.

– Föra gången, 2015, var det ganska ojämnt. Många kommuner fick ta emot mycket många fler och andra mycket färre, säger Christina Klang.

I klippet berättar Christina Klang om förändringen som sker från den första juli.

Så fördelas 621 flyktingar som Västmanland ska ta emot från Ukriana i år:

Västerås: 366

Sala: 50

Arboga: 44

Köping: 43

Hallstahammar: 41

Fagersta: 19

Surahammar: 19

Kungsör: 15

Norberg: 12

Skinnskatteberg: 12

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet