Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olena och Vicktoria, som arbetar på platsen, berättar hur det fungerar med butiken. Foto: Renata Bastos/SVT

Här får flyktingar i Västerås handla gratis

Uppdaterad
Publicerad

I centrala Västerås finns en butik för flyktingar där allt är gratis. Varorna är donerade och här finns kläder, skor, leksaker och även hygienprodukter. 

– Det är jätteviktigt för oss flyktingar från Ukraina – att få den här hjälpen eftersom många av oss flydde med små väskor med kläder för vinter och nu är det snart sommar, säger Alena Reveruk som är anställd i butiken. 

Hon flydde från Kiev med sin dotter och hund i mars. Nu hjälper hon andra flyktingar som inte kan engelska när de hämtar saker i butiken.

– Jag blev anställd eftersom många inte pratar engelska. Jag försöker översätta och förklara vad de behöver och vill få från butiken, säger hon.  

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Butiken drivs av Stadsmissionen och föreningen Tillsammans gör vi skillnad. Den ligger på Munkgatan 5 och är öppen under vardagar mellan kl 10 och 12.

Vicktoria Bagi, som syns i klippet, är ledamot för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige i Västerås.

I klippet berättar Alena Reveruk mer om hur det fungerar i butiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet