Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Anna flydde bomberna i Ukraina med tre spädbarn – vill starta nytt liv här

Publicerad

I november födde hon trillingar. Sedan kom kriget.

Anna Diachuk fick hjälp att fly till Sverige och vill nu bygga ett nytt liv.

– Jag planerar att barnen ska gå i skolan här. Jag vet inte säkert, men jag vill att Ukraina ska vara tryggt innan vi kan återvända – och det tror jag kommer att dröja länge, säger hon.

Innan kriget arbetade Anna Diachuk som polis i Kiev. Sedan november var hon mammaledig då trillingarna Lana, Lidia och Lena föddes.

De lämnade kriget utan barnens pappa, som är kvar och strider i den ukrainska armén. Men sedan tre veckor är de i säkerhet i Sverige och Västerås.

Mycket tack vare Polina Ivanova, hon kommer också från Ukraina, men hon har en svensk man. När kriget kom ville hon hjälpa sina vänner och få dem till tryggheten i Sverige. Anna är en av dem.

Innan flykten levde Anna och trillingarna i en bunker i en vecka.

– Det var fysiskt svårt att fly med tre små bebisar. Jag var rädd och reste ensam, men min mamma kontaktade volontärer i andra städer som hjälpte mig, berättar hon.

I klippet berättar hon mer om flykten och hur hon ser på framtiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.