Marina flydde med sin dotter från kriget i Ukraina: ”När vi packade hördes explosioner”

Uppdaterad
Publicerad

Innan kriget levde 27-åriga Marina Maksymets ett lyckligt familjeliv tillsammans med sin man Andrei och deras treåriga dotter Nikol i huvudstaden Kiev. Efter flykten från Ukraina bor nu hon och dottern hemma hos en släkting strax utanför Västerås.

– Det var en chock när kriget kom, det kändes ofattbart. Men man förstod att det var verklighet och att vi behövde agera, säger Marina.

Med bilder i sin mobil visar Marina hur himlen såg ut kort innan explosionerna hördes – och hon tvingades lämna sin man Andrei för att fly tillsammans med deras dotter Nikol.

Släktingen Elena Maximez ville att de skulle komma till henne i Barkarö, strax utanför Västerås. Hos henne har de nu bott i ungefär en vecka.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

– Nikol är livlig och behöver umgänge för att göra vardagen mer normal. Hon gick på dagis när kriget bröt ut, så jag ska försöka ordna att hon kan börja på dagis här i Sverige också, säger Elena Maximez.

”Var är pappa? Varför har vi rest bort?” I klippet berättar Marina om flykten och hur hon svarar på dotterns frågor.

Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet