Marina och dottern Nikol återvänder hem till Ukraina: ”Kiev har börjat leva igen efter chocken”

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär en månad sedan kom flyktingen Marina Maksymets och treåriga dottern Nikol från Ukraina, via Polen, till släktingen Elena Maximez i Barkarö. Men nu har de köpt biljetter hem och åker tillbaka till Kiev efter påsk.

Flera saker har bidragit till att Marina valt att återvända hem – framförallt beror det på saknaden efter hennes man Andrei, men också att hennes arbetsgivare öppnat upp butiksverksamheten igen.

– När jag fick reda på att det blivit mer stabilt i Kiev och att folk börjat återvända så köpte jag biljetter. Staden har börjat leva igen efter chocken. De har öppnat tunnelbanorna, annan kollektivtrafik och butiker. Jag hoppas att det ska hinna bli ännu mer stabilt tills vi åker efter påsk, berättar Marina. 

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Resan hem blir lång. Först flyger de från Stockholm till Warsawa, där hennes mans syster bor. Därifrån åker de tåg till till Kiev – en resa som tar 17,5 timmar enligt biljetten, vilket troligtvis beror på kontroller. 

Marina Maksymets berättar att kriget har gjort att hon omvärderat vad som är viktigt i livet.

– Jag har saknat att umgås med nära och kära. Men jag har också saknat hela landet, folket och atmosfären. Det är en speciell känsla att vara hemma, säger hon.

I klippet berättar Marina Maksymets varför hon återvänder till Kiev och hur treårige dottern Nikol reagerade på beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet