Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Alla mina vänner lämnar, men jag åker tillbaka”, säger Karina som reser tillsammans med sin femåriga dotter till Kiev. Foto: Johannes Tolf/SVT

Efter ryska invasionen – tusentals återvänder: ”Vill föda mitt barn i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de ryska truppernas tillbakadragande från Kiev-området börjar boende som flytt staden att återvända. Samtidigt har huvudstadens borgmästare Vitalij Klytjko uppmanat ukrainarna att avvakta till dess att de bedömer situationen som helt säker.
– Alla lämnar Ukraina. Alla mina vänner har lämnat, men jag är på väg tillbaka, säger Karina innan hon går ombord tåget från Polen.

På tågstationen i polska Przemysl är det hårt tryck vid biljettkassorna. De allra flesta försöker få en plats till redan överfulla tåg som går till andra orter runt om i Polen.

Men en skara människor går bort mot plattform fem. Tåget ska gå klockan 18.59 och är fullbokat. Och det tåget går i motsatt riktning, tillbaka till Ukraina. 

– Det är klart att jag är rädd, jag vet inte ens om jag kommer komma fram till mitt hem, men jag tar ändå den risken, säger Rita Nikolenko som bor i Mykolajiv.

“Jag vill föda mitt barn i Ukraina” 

Tågets slutstation är Odessa men det är flera stopp på vägen, bland annat till den betydligt lugnare väststaden Lviv. Men Karina, som inte ville säga sitt efternamn, är på väg tillbaka till huvudstaden med sin femåriga dotter Yeva.

– Mitt hem är där och min man är där. Vi har nyligen gift oss och jag är gravid. Jag vill verkligen föda mitt barn i Ukraina, därför åker jag tillbaka, säger Karina. 

Tiotusentals återvänder dagligen 

Ungefär 30 000 människor flyr från Ukraina dagligen. Samtidigt återvänder drygt 20 000 ukrainare per dag in till västra Ukraina, genom att bland annat ta tåg från just Polen. Totalt har drygt en halv miljon ukrainare återvänt, enligt inrikesministeriet.

Men alla korsar inte gränsen tillbaka för att stanna. Kriget rasar ännu och samma dag som Rita, Karina och Yeva kliver på Odessatåget, sker en attack mot tågstationen Kramatorsk som skördar minst 50 liv, varav fem barn. 

– Jag har inga ord för att beskriva det. Det är ytterligare eskalation av våldsamheter, av kriget och av dödsfall som hade kunnat undvikas, säger Yaroslav Braslavets som är på väg tillbaka till Khmelnytskyi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet