Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Restaurangerna har börjat öppna och man har till och med börjat servera alkohol” – Hör SVT:s team på plats i Kiev. Foto: EPA/OLEG PETRASYUK & SVT

Ukrainare återvänder till Kiev: ”Tåg från Polen fullsatta”

Publicerad

I takt med att allt fler ukrainare återvänder till Kiev har restauranger öppnat och vissa till och med börjat serverera alkohol igen. Samtidigt hörs dagligen explosioner i det pågående minröjningsarbetet medan det kvällstid råder fortsatt utegångsförbud.

– Sakta börjar det bli lite vanligt och normalt, säger SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia som befinner i Kiev.

Tusentals människor som tidigare flytt Kiev har nu börjat återvända efter att ryska styrkor lämnat huvudstaden.

– Det märktes främst med tågen vi tog att vi inte är de enda på väg hit. Det tåg vi tog från Polen var till exempel fullsatt, säger SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia som tillsammans med fotograf Johannes Tolfv är på plats i Kiev.

Enligt de senaste siffrorna återvände 27 000 ukrainare i lördags.

– Sedan är det så klart fler som lämnar. Men man märker nu att det börjar bli en ström av ukrainare som återvänder till Ukraina, säger Gilda Hamidi-Nia.

Restauranger har öppnat

Samtidigt som vägspärrar kvarstår och stridsvagnshinder fortsatt är uppsatta har staden börjat fyllas med liv.

– Det är inte en helt avslappnad stämning här. Vi har också fått höra att man dagtid kommer få höra smällar men att det är arbetet som pågår att röja undan minor och annan oexploderad ammunition. Men sakta börjar det bli lite vanligt och normalt, säger Gilda Hamidi-Nia.

– Restaurangerna har börjat öppna och det är till och med så att man har börjat servera alkohol. Samtidigt stänger allt vid 19-tiden och det är utegångsförbud på kvällarna. Så helt normalt är det inte ännu. Gatorna är väldigt tomma och det är inte så mycket människor ute, säger hon vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.