Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här klipper ryska influencers sina Chanel-väskor. Foto: Faksimil/Instagram

Ryska influencers klipper sönder sina Chanel-väskor – i protest

Uppdaterad
Publicerad

Chanels beslut att stoppa försäljning till kunder som kan tänkas ta med deras produkter till Ryssland har fått ryska influencers att reagera.

“Om man behöver sälja fosterlandet för Chanel, så behöver jag inte Chanel”, skriver ryska tv-profilen Marina Ermoshkina på Instagram.

Förutom att stänga ned sina butiker i landet har Chanel även infört rutiner för att säkerställa att deras produkter inte används i Ryssland. Det här genom att kunder som handlar i ett land där de inte är folkbokförda får fylla i ett formulär.

I ett uttalande till BBC säger företaget att de bara följer EU:s sanktioner.

Tv-profilen: Stötta oss

Tilltaget har dock fått ryska sociala medier-profiler att reagera.

Om du håller med mig, stötta denna utmaning. Det spelar ingen roll om du har en väska eller någon annan produkt av det här märket, du kan rita Chanel-loggan över en bit papper, stryka över den och på så vis stötta oss”, skrev den ryska programledaren och skådespelaren Marina Ermoshkina i ett Instagram-inlägg tidigare i veckan.

I det tillhörande klippet plockar hon upp en trädgårdssax för att klippa sönder en mörkgrå Chanelväska och efter det har fler ryska influencers följt efter.

“Ser inövat ut” 

Sajten Vice har tidigare avslöjat hur ryska influencers betalats för att dela innehåll som ”uppmanar till nationell enighet”.

 – Det är svårt att fastställa om det är så i det här fallet men det som talar för det är att det ser väldigt inövat ut, särskilt jämfört med andra inlägg de publicerat, säger Leysan Storie, universitetslektor inom strategisk kommunikation som forskat om rysk nätaktivism.

Hon berättar att bland den grupp som stöttar kriget så tillhör de flesta den äldre generationen.

– Det skulle i sådana fall kunna vara ett försök att nå yngre kvinnor med en fråga som man tänker sig att de bryr sig om. Men det kan också mycket väl vara så att de här profilerna genuint känner sig förnärmade. Och med tanke på att en av dem har nio miljoner följare så ger det ju henne en viss makt att påverka sin målgrupp.

Metas plattformar, däribland Instagram, blockerades i landet i mars. Leysan Storie berättar att många kommit runt blockeringen genom att använda en VPN-anslutning.

– De här klippen passar väl in på fler klipp som cirkulerar på sociala medier just nu och som alla har samma patriotiska och nationalistiska budskap: ryssar måste stå enade. Man upprepar de här berättelserna om utsatta ryssar i hopp om att befästa det ryska narrativet om att Ryssland och dess folk är offer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.