Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad skulle kunna hända om Ryssland inte längre hade tillgång till stora västerländska sociala medier-plattformarna? Se forskarens svar i videon. Foto: TT/Faksimil

Ukraina kräver: Ryssland måste bannlysas från Twitter

Uppdaterad
Publicerad

”Hallå! Vi kräver att Twitter stänger av Ryssland”, uppmanar landet Ukrainas eget twitterkonto. På lördagen meddelade Facebook att man stoppar ryska statskontrollerade medier från att annonsera och verka på plattformen.

Många länder har ett eget officiellt Twitterkonto, oftast för att kommunicera landets syn i olika frågor, sprida vackra bilder och turistinformation. Sveriges konto drivs av den statliga svenska myndigheten Svenska institutet.

Även Ukraina och Ryssland har egna Twitterkonton – och nu kräver Ukrainas konto att Ryssland bannlyses från plattformen.

”De borde inte få använda den plattformen för att sprida sitt perspektiv, samtidigt som de brutalt dödar ukrainare”, skriver Ukraina på Twitter.

Olika typer av sanktioner planeras mot Ryssland efter invasionen av Ukraina, men vore en sociala medier-avstängning en effektiv ”sanktion” mot landet?

– Twitter är en viktig kanal för Ryssland, säger Niklas Nilsson, som är forskare vid Försvarshögskolan. Men vad skulle kunna hända om Ryssland inte längre hade tillgång till de stora västerländska sociala medier-plattformarna?

Ryska statskontrollerade medier stoppas på Facebook

På lördagsmorgonen svensk tid meddelade Facebook att man stoppar ryska statskontrollerade medier från att annonsera och verka på plattformen.

Även arbetet med att märka innehåll som kommer från ryska statsmedier fortsätter, skriver Facebooks säkerhetschef Nathaniel Gleicher på Twitter.

Se forskarens svar i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer