Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kontrollfunktion? Tanken har inte ens slagit mig.” Hör vad Ewa Olsson Bergstedt (SD) och Fredrik Skog (V) tänker om att politiker i Skinnskatteberg sitter på dubbla stolar. Foto: Robert Gustavsson, Ulrika Westerberg/SVT

Kommunalrådet i Skinnskatteberg ser inte risken för korruption: ”Jag är inte ens orolig”

Publicerad

Fredrik Skog (V) är starkt kritisk till att politiker i Skinnskatteberg har koppling till företag som gör jobb för kommunen och ser det som korruption.

Kommunalrådet Ewa Olsson Bergstedt (SD) delar inte den bilden.

– Folk är vuxna människor och folk jobbar för kommunens bästa, säger hon.

Tre politiker i tekniska utskottet i Skinnskattebergs kommun utför arbete åt sektorn teknik och service – den organisation de har politiskt ansvar för – antingen som upphandlad entreprenör eller som anställd åt upphandlad entreprenör.

– Man kan inte vara den som matar och den som äter på samma gång, säger Fredrik Skog (V).

Skinnskattebergs kommunalråd, tillika kommunstyrelsens ordförande, Ewa Olsson Bergstedt (SD), är medveten om att det finns politiker som kopplingar till företag som har avtal med kommunen. Hon ser dock inga risker med det.

– Om det finns möjlighet till lokala entreprenörer, det gynnar ju oss som kommun, säger hon.

Politiker kopplas till fakturor

En av dem som sitter på dubbla stolar är utskottets ordförande Jonny Emtin (SD). Under perioden 1 juni till 31 december förra året utförde han arbeten åt ett företag som har avtal med sektor teknik och service. Han kopplas till fakturor på totalt omkring 800 000 kronor.

– Jag lever på det här, att gräva hål. Jag kan inte leva på politiken, säger han.

I klippet utvecklar Fredrik Skog (V) och Ewa Olsson Bergstedt (SD) sina olika syn på situationen.

Professorn om risken för korruption i Skinnskatteberg: ”Då är det problematiskt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professor Olle Lundin uttala sig om situationen i Skinnskattebergs kommun – som han anser ser tveksam ut. Foto: Maja Tengnér/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.