Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Sommer och hennes dotter har nyligen flyttat till Sala men brukade åka till stadsparken från Avesta innan de bosatte sig i staden. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Allt färre kommunala lekplatser i landet – Sala sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges landsbruksuniversitet har nyligen genomfört ett miljöanalysprojekt som visar att kommunalt förvaltade lekplatser minskat drastiskt under hela 2000-talet. Och minskningen ser dessutom ut att fortsätta. I Sala är trenden däremot den motsatta. 

– Alla barn på landet ska ju också ha tillgång till lek, säger Kristin Hedman, stadsträdgårdsmästare vid Sala kommun.

Studien som genomförts visar också att kvaliteten på lekplatserna varierar kraftigt mellan kommunerna.

Även om det inte tillkommit några nya lekparker i Sala sedan nyinvigningen av den stora lekplatsen i stadsparken 2016 har kommunen satsat på att underhålla och utöka möjligheten för ännu fler barn att kunna leka på platsen. Nu ligger fokus på att skapa ännu bättre tillgänglighet, bland annat med en rullstolsramp.

– Den här parken har funnits sedan 50-talet och sedan har man byggt ut och kompletterat allt eftersom, säger Kristin Hedman.

Vallfärdar hit

Lisa Sommer har precis flyttat till Sala med sin dotter Eleonora från Avesta och hon är glad över att lekparken finns och att den är anspassad för både stora och små barn. Precis som många andra barnfamiljer i Västmanlands län, har hon känt till parkens popularitet sedan tidigare och åkt hit för att dottern ska få leka.

– Man har ju åkt förbi lekparker som är i dåligt skick och bara tänkt att man ska ta nästa istället, säger hon.

I klippet träffar vi barn och ungdomar som tycker till om Salas attraktiva turistmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.