Foto: SVT

Kommunen stoppar kosttillskott

Uppdaterad
Publicerad

Västerås kommun förbjuder ett företag att sälja tio olika kosttillskott, doserna ligger högt över rekommenderad maxdos och myndigheten säger att de kan ge skador på njurar, nervsystem och immunförsvaret.

Det gäller preparat med vitamin B-, D- och E-vitamin, och zink. Företaget som fått saluförbud, Kenkou Selfcare, har en webbutik och är också grossist och  tar in preparat för svenska marknaden.

Problemet, enligt hälsoskyddsinspektör Maria Sandfur, är att doserna ligger högre än vad den europeiska livsmedelssäkerhetmyndigheten, Efsa, rekommenderar som maxdos. Och det kan enligt henne vara farligt.

– Man blir förgiftad. Det finns fall där personer har fått i sig för mycket av vitamin eller mineral där man fått allvarliga skador, säger Maria Sandfur och räknar upp tänkbara risker:

– Njurpåverkan, skador på nervsystemet, försämrat immunförsvar...

Vitaminbrist större problem

Företagaren Rolf Forslund är medveten om att hans produkter ligger över rekommenderad dos, och det tycker han är det enda rätta. Han anser att problemen i Sverige snarare är utbredd vitaminbrist, och att det inte finns några risker med doserna han saluför.

– Problemet idag är inte överdosering av vitamin D eller av zink, det finns nästan inte i Sverige idag, säger Rolf Forslund bestämt.

– Den dos som livsmedelsverket säger att man ska ta, den räcker inte. De har ätit den ett helt år, men när man tar nya blodprover har man fortfarande en brist.

Men Maria Sandfur vidhåller sin linje:

– Överdoser av vissa vitaminer och mineraler kan vara precis lika farligt som att ha brist på dem. Men det är inte något man pratar om, man pratar bara om brist.

”Lagom är bäst”

Det finns två olika värden för vitaminer: ett rekommenderat dagligt intag, RDI, och ett annat värde, upper level-värde, som Efsa säger är taket säker konsumtion, över det kan det finnas risker.

De preparat Rolf Forslund tar in ligger inte bara högt över RDI och i flera fall även högt över upper-level. Men han tänker absolut inte finna sig i beslutet att ta bort preparaten från sin butik.

– Om jag ger vika på de här produkterna, då försvinner hela mitt sortiment. För om man använder Efsas riktlinjer på det sätt de gör då skulle jag successivt få avveckla alla de andra produkterna också.

Ligger de också över dosen alltså?

– De flesta ligger över det som kallas RDI..

Men ligger de över gränsvärdet upper-level?

– Många ligger kanske lite under de här värdena, några ligger över. Efsa är inte den enda forskningsinstansen, det finns många andra som gör riskbedömningar, och andra har gjort riskbedömningar som säger att de är säkra.

– Lagom är bäst, säger Maria Sandfur, överdos är precis lika farligt som brist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.