Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill tvinga kommunerna att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd. I dag är mottagandet alldeles för ojämnt fördelat, anser hon. Foto: Bertil Ericson/TT

Kommuner tvingas ta emot nyanlända

Publicerad

Kommuner ska kunna tvingas att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd, föreslår regeringen. Storlek, jobbmöjligheter och annat flyktingmottagande ska vägas in. Och den kommun som inte tycker sig ha bostäder får se till att bygga dem.

I dag är runt 9.000 personer med uppehållstillstånd fast på anläggningsboenden för att de inte har någon annanstans att bo. Den siffran kommer att stiga enligt dagens prognoser. Denna flaskhals gör att hela etableringsprocessen fördröjs.

– Det är frustrerande för individen och slöseri med kompetens, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Testballong

Hon lägger nu ett förslag, en slags testballong, som tvingar kommuner att ta emot nyanlända. Ett så kallat kommuntal ska fastställas och visa hur många platser en kommun ska ta fram utifrån ett antal kriterier. Målet är att mottagandet ska bli mer jämnt fördelat mellan kommunerna.

– Jag tror att vi kan få väldigt mycket bättre förutsättningar för individen att påbörja sin etablering och väldigt mycket bättre planeringsförutsättningar för kommunerna, för jag tror att det här kommer att minska trycket på ebo-bosättningen, säger Johansson.

Ebo – eget boende – innebär att de nyanlända själva kan välja var de vill bo. En majoritet gör det i dag, men det kan innebära trångboddhet hos släktingar och flytt till orter där det är svårt att få jobb.

Om kommuner hävdar bostadsbrist som skäl för att inte ta emot nyanlända, har Ylva Johansson ett svar:

– De får bygga!

Jobbmarknad

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) understryker att kommuntalen bör arbetas fram tillsammans med kommunerna för att få acceptans.

– Man behöver väga in hur arbetsmarknadssituationen ser ut i dag och kanske även vad det är för nyanlända som har kommit tidigare vad det gäller exempelvis utbildningsbakgrund, säger Per-Arne Andersson, chef för SKL:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad.

– Det är också viktigt att Arbetsförmedlingen får förutsättningar att ta hand om de nyanlända där man kommer att placera dem.

Klippan är en av de kommuner som tar emot minst antal nyanlända i relation till antal invånare. Kommunstyrelsens ordförande Kerstin Persson (S) ser brist på bostäder som ett problem.

– Det är inte så att jag i morgon kan knäppa med fingrarna och ta emot 50, 60 personer i kommunal regi, för de lokalerna har vi inte, säger hon.

Förslaget ska nu ut på en lång remissrunda, först därefter kan det bli ett skarpt regeringsförslag. Ylva Johansson hoppas att en tvingande lag kan träda i kraft den 1 juli 2016. Men de första reaktionerna från Allianspartierna pekar på att det blir svårt att få stöd för en sådan lag i riksdagen.

Förslaget i korthet

Visa
  • En kommun är skyldig att efter anvisning ta emot en nyanländ för bosättning i kommunen.
  • Vid fördelningen mellan kommuner ska hänsyn tas till kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek och det sammantagna mottagandet av nyanlända, till exempel ensamkommande flyktingbarn och personer via ebo-systemet.
  • Förslaget skickas ut på remiss till 28 september 2015.
  • Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2016.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet

20 kommuner som tar emot flest nyanlända

Visa

De 20 kommuner i landet som har högst mottagande i förhållande till sin folkmängd. Siffrorna gäller 2010-2014.

Kommun Andel mottagna i procent av befolkningen

Sorsele 11,9

Fagersta 7,4

Lessebo 7,3

Dorotea 5,5

Norsjö 5,4

Vingåker 5,3

Sävsjö 5,2

Storfors 5,0

Högsby 5,0

Uppvidinge 4,8

Filipstad 4,7

Ockelbo 4,6

Bräcke 4,5

Gullspång 4,5

Alvesta 4,3

Hylte 4,3

Laxå 4,3

Södertälje 4,3

Vilhelmina 4,3

Flen 4,2

Riksgenomsnitt 1,3

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet, SCB, Migrationsverket.

20 kommuner med lägst mottagande

Visa

De 20 kommuner i landet som har lägst mottagande i förhållande till sin folkmängd. Siffrorna gäller 2010-2014.

Kommun | Andel mottagna i procent av befolkningen

Lekeberg 0,0

Skurup 0,1

Öckerö 0,1

Vaxholm 0,1

Gotland 0,1

Vellinge 0,1

Staffanstorp 0,2

Hammarö 0,2

Täby 0,2

Lomma 0,2

Kungsbacka 0,2

Nykvarn 0,3

Klippan 0,3

Lerum 0,3

Kungälv 0,3

Danderyd 0,3

Rättvik 0,3

Nacka 0,3

Kävlinge 0,3

Höganäs 0,3

Riksgenomsnitt 1,3

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet, SCB, Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer