Foto: Liljewall arkitekter

Könsneutralt ombyte i nya badhuset

Uppdaterad
Publicerad

För att underlätta för transpersoner men också för till exempel familjer och personer i behov av stöd, kommer det att byggas ett könsneutralt omklädningsrum i det nya Lögarängsbadet i Västerås.

För att nå upp till målsättningen att det nya badet ska vara tillgängligt för alla har Västerås stad haft samtal med ett trettiotal intressegrupper och organisationer, däribland RFSL, kring utformningen.

Ett av fem blir könsneutralt

Resultatet är att ett av de fem omklädningsrummen blir könsneutralt. Meningen är att besökare ska kunna välja omklädningsrum utifrån vad som passar en bäst.

– Att det är könsneutralt betyder inte att män och kvinnor byter om tillsammans, säger Isabell Lindgren Stoor, projektchef Lögarängsbadet.

– Det blir en omklädningsdel i ett mindre duschrum som man går in i och byter om och duschar. Sen finns det skåp utanför som man kan låsa in sina grejer i.

Isabell Lindgren Stoor, projektchef Lögarängsbadet Foto: SVT

Ska inkludera flera

Som SVT rapporterat är ombytet en av de stora saker som gör det svårt för transpersoner att idrotta. Och där hoppas nu projektledningen att det könsneutrala omklädningsrummet ska underlätta.

– En stor grupp annars är ju personer med nedsatt funktionalitet som har ledsagare med sig eller kanske behöver hjälp på annat sätt. Där det då kan vara en manlig vårdare med en kvinnlig vårdtagare till exempel.

– Det kan ju också vara exempelvis en pappa med en nioårig dotter eller en familj som nu kan byta om tillsammans.

Finns det någon risk att det här könsneutrala omklädningsrummet faller bort längs vägen, innan bygget är klart?

– Nej det gör det inte. Nu håller vi ju på och bygger och layouten är fastsatt. Vi gjuter det första här nu, säger Isabell Lindgren Stoor, projektchef.

Enligt tidsplanen ska det nya badhuset stå färdigt i början av 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer