– Vi jobbar väldigt mycket efter säsong, köper in bra ekologiska råvaror och lagar mycket grön mat, säger förskolekockarna Andrea Åkesson och Nina Jensen. Foto: Silvia Anna Westin/SVT

Köpingduon tog hem priset i kategorin ”Bästa Matglädjeförskola”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket råvaror, barnen som får vara inkluderade i matlagningen och säsongsanpassade menyer. Det är några delar i framgångsreceptet för att få första priset i en nationell mattävling.

Förskolekockarna Nina Jensen och Andrea Åkesson har varit ett team i fem år. De jobbar på förskolan Sagostugan i Köping och har redan vunnit flera priser. På måndag var det dags för ännu ett när de tog hem vinsten i mattävlingen Arla Guldko.

– Det här priset betyder väldigt mycket. Vi har kämpat för det här i tre år, har varit i semifinal en gång och i final en gång tidigare och nu har vi äntligen vunnit, säger Andrea Åkesson.

– Detta visar att vårt arbete är viktigt och att vi gör det bra, tillägger Nina Jensen.

Barnen inkluderas i matlagningen

Andrea och Nina brinner för hälsosam mat och de försöker att jobba mycket efter säsong. Dessutom inkluderar de barnen i matlagningen.

– Vi har med barnen i köket en dag i veckan, de kallas för småkockarna då. Den dagen sätter vi oss också med barnen för att äta och vi skapar bra och viktiga bordssamtal. Även det är nämligen viktigt, säger Nina Jensen.

Vad blir nästa mål nu?

– Det är en bra fråga! Vi får se vad det blir. Men någonting hittar vi garanterat på, säger Nina Jensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.