Nötkreatur ska enligt reglerna ha tillgång till dragfri miljö – vilket saknades hos lantbrukaren i Västerås. Foto: Ur polisens förundersökning

Korna gick bland kadaver – döms för brott mot djurskyddslagen

Uppdaterad
Publicerad

Dragig ligghall, kadaver på golvet och ingen tillgång till rena och torra liggytor för korna. Upptäckten gjordes av länsstyrelsens djurskyddshandläggare. Nu döms lantbrukaren i Västerås för brott mot djurskyddslagen.

Västmanlands tingsrätt dömer lantbrukaren till 40 dagsböter à 100 kronor. Han döms också att betala en företagsbot på 5.000 kronor.

Det var i december förra året som länsstyrelsens djurskyddshandläggare gjorde en inspektion på gården – något som lantbrukaren motsatte sig till en början.

Djurskyddshandläggaren upptäckte att det saknades strömedel och att djuren inte haft tillgång till rena och torra liggytor. Golvet i ligghallen var täckt av frusen avföring och där låg också ett kadaver – något som handläggaren reagerade på. I sin åtalsanmälan skriver hon att det är viktigt att döda djur tas för att förhindra smittpridning till övriga djur.

Går ute året om

Nötkreatur ska enligt reglerna också ha tillgång till dragfri miljö – vilket saknades. Det i sig kan leda till att djuren blir sjuka.

Enligt lantbrukaren, som haft djur i över 20 år, går nötkreaturen i princip ute året om. De går bara in i ligghallen om det kommer regn som blåser horisontellt. Annars sover de, äter, parar sig och kalvar utomhus. Vid den här perioden hade han tittat till djuren varje dag, och eftersom de inte varit i ligghallen tyckte han inte att det var nödvändigt att titta in där.

Tingsrätten betvivlar inte att lantbrukaren sett till djuren varje dag, de var dessutom i god kondition. Men enligt djurskyddslagens bestämmelse så inbegriper det också tillsynen av området där djuren vistas. Eftersom lantbrukaren inte i tillräcklig utsträckning kontrollerat ligghallen har han brustit i sin tillsynsplikt. Därför döms han för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.