Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har kommit ”kvinnligare snus” med små portioner och bärsmak, säger västeråsaren Moa Halonen som har börjat snusa. Foto: TT/SVT

Kraftig ökning av kvinnliga snusare i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Andelen som röker dagligen har minskat drastiskt de senaste 20 åren, medan andelen som snusar har ökat. Bland kvinnor har snusandet ökat från fem till elva procent i Västmanland.

– Jag gick över till snus när jag skulle sluta röka. Nu gör jag båda, säger västeråsaren, Moa Halonen.

I folkhälsoundersökningen Liv & hälsa som görs av regionerna svarar cirka 6 000 västmanlänningar, äldre än 18 år, på frågor om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.

Andelen västmanländska kvinnor som snusar har dubblerats mellan 2017 och 2022. Bland de yngre kvinnorna handlar det främst om tobaksfritt nikotinsnus, så kallat vitt snus.

I klippet får du höra några västeråsare om vad de tror ligger bakom ökningen.

Snusets biverkningar

Att snusa dagligen kan ge skador på slemhinnor och tandkött samt har samband med förhöjt blodtryck, försämring av blodkärlens förmåga att vidgas, insjuknande i typ 2-diabetes och vissa cancerformer.

Även tobaksfritt snus kan innebära en risk för hälsan, särskilt eftersom nikotinhalterna kan vara högre än i tobaksprodukter.

Källa: Region Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.