Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför stångas det lilla energibolaget från Sala mot bjässarna: ”Det här gagnar inte klimatet” Foto: Maja Tengnér/SVT

Värmeverket i Sala bytte till miljövänligt bränsle – förlorar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Kraftvärmeverket i Sala förlorar pengar på att elda förnybart bränsle. De går nämligen miste om gratis utsläppsrätter som bara de som eldar fossila bränslen kan få. Det här tar Sala-Heby energi strid emot.

Värmeverket i Sala är en av förlorarna efter EU-kommissionens beslut att bara de kraftvärmeverk som eldar fossila bränslen ska få utsläppsrätter gratis i fortsättningen. Sala-Heby energi har gått över helt till förnybara bränslen i sitt värmeverk. De menar att de går miste om 25 miljoner kronor på en fyraårsperiod i uteblivna utsläppsrätter.

Sala-Heby energi har överklagat Naturvårdsverkets beslut att neka bolaget fria utsläppsrätter. Deras överklagande avslogs nyligen av Mark- och miljödomstolen, vilket Aktuell Hållbarhet var först med att berätta om. Men det lilla energibolaget ger sig inte, utan går vidare rättsligt. De hoppas kunna driva frågan ända till EU-domstolen.

I klippet ser du vad som eldas i stället för fossila bränslen i Silververket i Sala.

Syftet med gratis utsläppsrätter är att förhindra koldioxidläckage – att företag med stora koldioxidutsläpp flyttar ut sin produktion utanför EU där miljökraven är lägre.

Gratis utsläppsrätter gynnar de 10% mest effektiva anläggningarna, som kan sälja vidare sitt överskott och tjäna pengar på EU-marknaden. De 90% som är mindre effektiva kan behöva köpa utsläppsrätter för att kompensera för sina högre koldioxidutsläpp. Tanken är att detta ska sporra mindre effektiva anläggningar att effektiviseras.

Naturvårdsverket är den svenska myndighet som hanterar utsläppsrätterna nationellt. De bedömer att runt 40 värmekraftverk i landet påverkas på samma sätt som i Sala av regeländringen, som innebär att kraftvärmeverk som bara eldar förnybart går miste om gratis utsläppsrätter.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer