Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur lantbrukaren Marcus Skure ser på de europeiska stöden Foto: Melker Blomberg/SVT

EU-stöd till jordbruket kan minska med ny jordbrukspolitik

Publicerad

1 475 gårdar i länet fick drygt 270 miljoner kronor i EU-stöd förra året. En av dem som fick mest är Marcus Skures gård som producerar ekologisk mjölk, spannmål och smågrisar. Stöden menar han är en trygghet och en förutsättning för att ekvationen krav, pris och produktion ska gå ihop enligt honom.

1 475 gårdar och drygt 270 miljoner kronor. Så såg EU-stöden ut i länet förra året. Om förslaget till ny jordbrukspolitik i Europa klubbas igenom så kommer stöden minska betydligt.

– Då måste man ju får hämta hem kostnaderna någonannanstans, säger Marcus Skure.

Marcus Skure har varit lantbrukare sen i 40 år och utvecklat ett företag som två av hans barn har velat ta över. Gården som producerar ekologisk mjölk, spannmål och har grisuppfödning är en av de som fick mest EU-stöd i länet förra året.

– Det är en trygghetsfaktor när så mycket annat är osäkert, säger Marcus Skure.

Han påpekar att det är bra att krav och regler när det gäller djurhållning och miljö är bra men att det får konsekvenser för produktionskostnaderna, som någon måste betala. Antingen via skattesedeln eller konsumenterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer