Jonas Högberg är fastighetsansvarig i Västanfors Västervåla församling. ”Det brukar finnas en stor förståelse för att det är så här vi måste jobba framöver”. Foto: Audery Erath/SVT

Krematoriet i Västanfors ska värma Lindgårdsskolans nya idrottshall

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste tio åren har fler och fler krematorier i Sverige börjat återvinna överskottsvärme som uppstår när man kyler rökgaser. När Västanfors Västervåla församling nu bygger en ny idrottshall till friskolan de driver i Fagersta, så kommer den delvis att värmas upp på det här sättet.

Vid en kremering måste rökgaser renas från kvicksilver och stoft. För att inte filtren ska brinna upp måste rökgaserna kylas ner och det är i den processen som överskottsvärmen uppstår.  När nu Västanfors Västervåla församling ska bygga en helt ny idrottshall till Lindgårdsskolan, en storsatsning som kommer stå färdig om ett år enligt Fagersta Posten, så vill man delvis värma upp hallen med överskottsvärmen.

– Det är inte själva kremationen i sig som skapar värmen, utan vi värmer upp ugnen med olja och så tar vi tillvara på den restvärme som uppstår när vi kyler rökgaserna, säger Jonas Högberg, fastighetsansvarig.

Hör mer i klippet om varför församlingen återvinner överskottsvärmen och vilka reaktioner de fått.

Merparten återvinner

Enligt Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, SKKF, har fler och fler krematorier under de senaste tio åren börjat återvinna överskottsvärme. För två år sedan presenterade de utredningen Den framtida krematorieverksamheten, där merparten av Sveriges cirka 60 krematorier uppgav att man återvann överskottsvärmen – ett trettiotal använde den till att värma upp egna lokaler, ett tjugotal skickade ut överskottet på fjärrvärmenätet. Bara ett tiotal uppgav att man inte återvann, främst för att man saknade teknisk utrustning till det.

– Men jag är helt övertygad om att de som inte använder överskottet idag kommer att göra det framöver när man investerar i ny teknik, säger Jan Olov Andersson, vd på SKKF.

Västerås hoppas på framtida investeringar

Västmanlands andra krematorium, i Västerås, använder en del av överskottsvärmen till att värma upp ekonomibyggnader på Hovdestalunds kyrkogård. I en stor ombyggnation som planeras om ungefär fem år hoppas krematoriet att man kommer göra investeringar som gör det möjligt att bättre ta tillvara på överskottsvärmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.