Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har vi koll? Nej, kanske inte...” – i klippet riktar oppositionens Arne Hjort (S) kritik mot den politiska ledningen och kommunstyrelsens ordförande Ewa Olsson Bergstedt (SD) svarar på frågan hur bra koll politikerna har för att kunna förhindra sådant här. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Kritiken efter VA-soppan i Skinnskatteberg: ”Drar löje över politiken”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Skinnskatteberg riktar skarp kritik mot den politiska ledningen och den uppmärksammade felgrävningen intill Bergslagsvägen.

– Det är ett debacle. Det drar löje över hur vi hanterat det här, det drar löje över hur vi leder sådana här arbeten ifrån politiken, säger Arne Hjort (S), ledamot i Tekniska utskottet.

Det var i samband med en oannonserad inspektion den 15 november som Arbetsmiljöverket med omedelbar verkan stoppade markarbetet eftersom kommunen i samband med VA-arbete grävt för branta schaktväggar vilket riskerar att vägen rasar.

Tillförordnad VA- och fastighetschef Christopher Åberg sammanfattade felgrävningen med ordet ”klantigt”. Och efter kontakt med en geoteknisk konsult uppmanades kommunen att snabbt fylla igen gropen.

Delar inte kritiken

Arne Hjort anser att den politiska ledningen inte gjort tillräckligt.

– Det politiska ansvaret har brustit i det här fallet, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Ewa Olsson Bergstedt (SD) håller inte med.

– Det får stå för honom. Jag har ju inte den kompetensen som förvaltningen har i det här, jag måste ju lita på att förvaltningen gör det de ska och har full koll på det här, säger hon.

Arne Hjort menar att den politiska ledningen inte haft koll utan släppt både ansvaret och kontrollen över det som skett i verksamheten.

Samtidigt sitter du själv i utskottet och är en av de ansvariga för det här, hur tänker du?

– Som ledamot så kan man inte göra speciellt mycket ifall inte den politiska ledningen agerar, säger Arne Hjort.

– Det håller jag inte med om riktigt. Han sitter ju i Tekniska utskottet, han sitter i kommunstyrelsen, han har full rätt att ha koll på det här och full rätt att uttala sig, säger Ewa Olsson Bergstedt.

Utredningar ska ge svar

Vad som har gått fel i samband med markarbetet intill Bergslagsvägen i centrala Skinnskatteberg väntas presenteras vid Tekniska utskottets möte den 15 december.

”Har vi koll? Nej, kanske inte...” – i klippet svarar Ewa Olsson Bergstedt (SD) på frågan hur bra koll politikerna har för att kunna förhindra sådant här.

Boende om grävmissen: ”Bör kolla vad man ska göra innan”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Pengar som kastas i sjön” – i klippet tycker flera boende till om felgrävningen som kunde ha orsakat omfattande skador. Foto: Hanna Eklund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.