Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Christopher Åberg, tf VA-chef i Skinnskattebergs kommun, varför kommunen inte hade koll på hur djupt rören låg. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

VA-soppan i Skinnskatteberg: Kommunen hade inte koll på hur djupt rören låg

Uppdaterad
Publicerad

Felgrävningen i centrala Skinnskatteberg berodde inte på tidsbrist, utan på att kommunen inte hade koll på var VA-ledningarna låg.

– Ja, det skulle man kunna säga, säger Christopher Åberg, tf VA-chef.

Under hösten inledde kommunen markarbetet inför bytet av vatten-, dagvatten- och spillvattenledning i centrala Skinnskatteberg. Men i november stoppade Arbetsmiljöverket arbetet då det visade sig att kommunen grävt för branta schaktväggar och vägen intill riskerade att rasa. Då hävdade tf VA-chef att felgrävningen berodde på tidsbrist.

En granskning som kommunens revisorer låtit ett externt revisionsföretag göra i samband med felgrävningen, visar bland annat på stora brister när det gäller dokumentation och hur VA-verksamheten styrs.

VA-soppan i Skinnskatteberg

Endast vattenledningen byts ut

Kommunen har nu beslutat att endast byta ut vattenledningen som ligger grundast av de tre VA-ledningarna. Enligt Christopher Åberg återupptas markarbetet när tjälen har gått ur marken.

I klippet förklarar tf VA-chef varför kommunen inte hade koll på hur djupt rören låg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VA-soppan i Skinnskatteberg

Mer i ämnet