För att en ändring av villkoren skulle bli lika gynnsamma för ridklubben som nu, skulle kommunen behöva skjuta till 14 miljoner kronor, förklarar nämndordförande Hanna Lostelius (C). Foto: SVT

Hallstahammars kommun väntas säga nej till att ändra i ridklubbens lån

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemän och politiker tror på arbetet som Hallsta ridklubb satt igång och spår att klubben kommer att vara ikapp ekonomiskt om några år. Trots det menar nämnden att kommunen bör säga nej till klubbens ansökan om villkorsändring i banklånet.

Hallstahammars kommun gick i borgen för det banklån på drygt 30 miljoner kronor som Hallsta ridklubb tog 2017. När klubben nu vill förlänga kredittiden och avskrivningstiden på lånet från 20 till 27 år, behöver de kommunens accept.

Klubben hänvisar bland annat till den analys som gjorts av den faktiska förslitningen som visar att de idag överavskriver.

Nämnden: KF bör säga nej

Klubben som jobbar för att komma ikapp ekonomiskt och bygga upp en buffert menar de extra åren skulle ge dem möjlighet att stabilisera sin ekonomi ytterligare.

Kommunfullmäktige har beslutanderätt gällande banklånet, men kultur- och fritidsnämnden som första behandlat ansökan beslutade på sitt senaste sammanträde att föreslå kommunfullmäktige att avslå den.

I klippet förklarar nämndordförande Hanna Lostelius (C) bland annat att, för att en ändring av villkoren skulle bli lika gynnsamma för klubben som nu, skulle kommunen behöva skjuta till 14 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.