– Vi har bland annat höjt medlemsavgifterna och jobbat med det ideella engagemanget, berättar Eva Senderovitz. Foto: SVT

Hallsta ridklubb mår bättre ekonomiskt: ”Vi går runt men saknar buffert”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera tuffa år och flera hårda ekonomiska smällar såg det mörkt ut inför 2019. Men hårt arbete, åtgärder och höjda medlemsavgifter har gett resultat hos Hallsta ridklubb.

– Nu går vi runt. Det är stor skillnad mot för ett år sedan, säger ordförande Eva Senderovitz.

Kvarka 2016 som stängde anläggningen. Ridhusbygge 2017 som blev dyrare än väntat. Och torka 2018 som drog upp foderpriserna till extrema nivåer.

Hallsta ridklubb, som är en av de största ungdomsföreningarna i kommunen, har kämpat med sin ekonomiska situation i flera år.

Längs vägen har föreningen fått mycket stöd av Hallstahammars kommun. Bland annat förskott på ordinarie bidrag och borgen för det banklån som togs i samband med bygget av ett nytt ridhus 2017.

Prognosen för 2019 visade på ett väntat underskott på omkring 300 000 kronor.

Åtgärder har gett resultat

Under året har dock hjälpen av en extern konsult och flertalet åtgärder som personaleffektiviseringar, fler tävlingar och aktiviteter, tillsammans med noggranna foderkontroller gjort att situationen ser betydligt bättre ut.

I klippet berättar ordförande och ridskolechefen om arbetet som gjorts.

– Vi har jobbat ganska hårt under året. Problemet nu är att vi inte har någon buffert. Händer det något som kommer att kosta några hundra tusen, så har vi inte de pengarna på banken att ta av, säger Eva Senderovitz.

För att kunna fortsätta jobba upp ekonomin ansökte klubben om att få förlänga kredit- och avskrivningstiden på sitt banklån, från 20 till 27 år. Men från Hallstahammars kommun, som gått i borgen för det lånet, ser det nu ut att bli nej.

– Det är förstås tråkigt och vi är lite överraskade. Också för att vi kände att vi haft en ganska positiv dialog med dem, sedan vi tog upp det här i maj, säger Eva Senderovitz.

– Vi får försöka tänka till och klura lite mer på hur vi kan lösa det här på annat sätt. Men jag har inget svar idag på hur vi kommer göra tyvärr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.