”Jag älskar att dansa” möt Sara, Malin och Anton och resten av dansgruppen på daglig verksamhet i Kopparlunden. Foto: Jenny Berggren/SVT

De har dansat sig genom pandemin – följ med till Draotheas dagliga verksamhet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

De har dansat i visir, tagit tempen varje dag och repat teater i munskydd – under ett halvår dessutom utomhus i ur och skur. Kulturarbetarna på Draothea i Västerås tillhör dem som kämpat hårt för att hålla sin dagliga verksamhet igång under pandemin.

– Det har gått bra, men det blir skönare när det blir som vanligt, säger deltagaren Alexandra Ekwall.

Kulturarbetarna i Kopparlunden ska ha varit först ut av de dagliga verksamheterna i Västerås att börja anpassa sin verksamhet med anledning av covid-19. I april 2020, när de övriga verksamheterna fick instruktioner att börja förändra, hade Draotheas deltagare redan börjat dansa utomhus.

Kulturarbetarna flyttade ut först till dansbanan på Djäkneberget och sedan till grönytor på Öster Mälarstrand. Foto: Draothea

För att alla deltagare skulle kunna erbjudas aktivitet så likt den ordinarie som möjligt – om än i mindre omfattning – vidtogs ytterligare åtgärder vartefter.

Vill skynda långsamt

Det pusslades med scheman så deltagarantalet per tillfälle kunde hållas nere och så ingen behövde åka kollektivt i rusningstrafik.

Man hyrde större lokaler för att kunna fortsätta inomhus under de kallare månaderna. Med avstånd, visir, munskydd och mängder av handsprit.

Som SVT rapporterat har förändringarna i daglig verksamhet generellt varit påfrestande för många i målgruppen.

På Draothea ser man fram emot att kunna börja återanpassningen mot ordinarie verksamhet, men handledarna tror det är viktigt att skynda långsamt.

– För oss som verkar i ett kulturhus med en stor gymnasieskola och andra aktörer gäller det ju att tänka till lite extra, säger handledare Anna Karin Brandberg Olsson. Hör mer i videon. Foto: Jenny Berggren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.