Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet besöker representanter från Kungsörs kommun bland annat en skola i Rufunsa. Foto: Kungsörs kommun/Privat

Kungsör delar utmaning med Rufunsa i Zambia – miljonsatsning ska engagera unga och stärka demokratin

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av 2021 inleddes ett fyraårigt partnerskapet mellan Kungsörs kommun och Rufunsa i Zambia.

Syftet? Att stärka demokratin på lokal nivå och öka unga människors engagemang och inflytande i politiken.

Projektet som nu pågått i ett år har i sitt första skede bestått i att representanter från kommunerna lärt känna varandra via digitala plattformar. Detta på grund av pandemiläget som försvårade fysiska träffar, berättar kommunalrådet Mikael Peterson (S).

Det var inte förrän i somras som en delegation om sex personer från zambiska Rufunsa först kom på besök till Sverige. Och nyligen kom representanter från Kungsör tillbaka från ett besök i republiken i södra Afrika.

Nätverk för mänskliga rättigheter

Projektet, som nu beräknas gå in in en operativ fas, är helt finansierat av ICDL (Internationellt Centrum för Lokal Demokrati) och ingår även i ett nätverk för mänskliga rättigheter. Kungsör är en av sex svenska kommuner som får dela på ett sammanlagt finansierat stöd om elva miljoner kronor.

Kommunalrådet Mikael Peterson (S) menar på att det finns ett behov av att utveckla och stärka demokratin även i Kungsörs kommun.

– Det som varit intressant är att hitta drivkraften hos ungdomarna – framförallt i skolans värld – och där har vi mycket att spinna vidare på, säger han.

I klippet besöker representanter från Kungsörs kommun bland annat en skola i Rufunsa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.