Därför bör man inte sova med hörlurar. Specialistläkaren förklarar. Foto: Jenny Berggren/SVT

Hörlurars kvalitet påverkar risken för hörselskador

Uppdaterad
Publicerad

Valet av hörlurar och hur de används kan minska riskerna för hörselskada. Det enligt forskare som ser en koppling mellan ljudexponering i hörlurar och hörselskador. Att undvika lurar av dålig kvalitet och låta öronen vila är viktigt menar experter.

– Jag tror att många föräldrar kanske snålar lite när det gäller hörlurar, man köper de där billiga för man vet att de drar sönder eller tappar bort dem snart ändå.

– Men då får man också ett sämre ljud, som kanske släpper in mycket bakgrundsljud, och då drar människor upp volymen, säger Pernilla Videhult Pierre, hörselforskare vid Karolinska institutet.

Oklart hur stort problemet är

Även om studierna som gjorts inte är entydiga är expertisens samlade uppfattning att det finns en koppling mellan ljudexponering i hörlurar och hörselskada, säger hon.

Dock vet man inte hur stort problemet är. Det behövs fler studier med nya och känsligare mätmetoder.

– Troligtvis är det så att det sker förändringar i hörseln men att de inte upptäcks förrän decennier senare, säger Pernilla Videhult Pierre vid Karolinska institutet.

3 att tänka på

Förutom att hålla ljudnivåerna nere och satsa på lurar av bra kvalitet, så är tiden man lyssnar oerhört viktig säger hon. 

– Det är viktigt att låta öronen vila, att man inte lyssnar hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.