Kvicksundsbron består av en järnvägsbro och en vägbro. Det är vägbron som nu kommer att hållas stängd i fyra veckor. Foto: SVT

Kvicksundsbron hålls stängd i fyra veckor – här är den nya vägen

Publicerad

Från och med klockan tolv inatt och fyra veckor framåt hålls Kvicksundsbron stängd. Bron ska repareras och de uppemot 12.000 bilister som passerar den varje dag får nu räkna med en omväg på fem mil.

För att inte belasta de redan vältrafikerade vägarna har Trafikverket valt att leda om trafiken genom Arboga. Det anses vara det säkraste vägvalet och Trafikverket har skyltat den nya sträckan.

– Vi rekommenderar att man tar god tid på sig, håller avstånd och att man tänker på att det kan vara mer trafik på den här sträckan, säger Gunnar Axelsson, Trafikverkets projektledare för brounderhållet på Kvicksundsbron.

Gunnar Axelsson, projektledare för brounderhållet på Kvicksundsbron. Foto: SVT

Hur lång tid tar det att åka den vägen?

– Det beror på trafiken, men man ska räkna med 40-50 minuters extra i körtid.

De knappt fem milen mellan Västerås och Eskilstuna fördubblas nu genom omledningen. Och förutom extra körtid ska man också vara beredd på broöppning vid Gravudden i Hjälmare kanal.

Första grundreparationen på 40 år

Kvicksundsbron består av en järnvägsbro och en vägbro. Och det är vägbron, byggd 1976, som nu genomgår sin första grundliga renovering. Reparationsarbeten påbörjades i maj förra året och planeras att vara avslutade vid årsskiftet.

– Tidigare har vi kunnat reparera bron utan att stänga av trafiken, men under de här fyra veckorna gör vi sådant som vi inte kommer åt om bron inte hålls stängd, säger Gunnar Axelsson.

Kvicksundsbron 1975-1976. Foto: SVT

Läs mer: Bakom kulisserna på Kvicksundsbron

Enligt Trafikverket finns inga planerar på fler avstängningar utöver de kommande fyra veckorna. Det vill säga om vädret är på reparatörernas sida.

– Väder och vind kan ju spela oss ett spratt, men vi har lite marginal. Vi hoppas också att vi inte upptäcker några nya skador som vi inte kunnat se under de tidigare arbeten, säger Gunnar Axelsson.

Båt- och tågtrafiken går som vanligt

De som istället går eller cyklar över Kvicksundsbron hänvisas nu till en personfärja.

– Färjan kommer att finnas till hands dygnet runt under den här perioden och den kommer att vara gratis, säger Gunnar Axelsson.

I övrigt ska både tåg- och färjetrafiken kunna gå utan förseningar eller avbrott.

– Tågtrafiken kommer att gå enligt tidtabell. Vad gäller båttrafiken kommer vi ha en klaff uppe och en klaff nere när vi målar. När nyttotrafiken ska förbi öppnar vi båda klaffarna och fritidsbåtarna som kommer under bron ska fortsatt kunna ta sig förbi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.