Kvinnor tar allt mer makt över skogen

Uppdaterad
Publicerad

Svensk skog och skogsbruk har traditionellt varit en manlig angelägenhet. Fortfarande är det flest män som arbetar som maskinförare i skog och mark, men i de stora skogsbolagens styrelser blir det allt tydligare att kvinnorna tar plats. Även på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg har man över tid sett ett ökat intresse bland kvinnliga studenter.

Enligt siffror från Lantbrukarnas Riksförbund så är 125 000 kvinnor idag skogsägare och i hälften av de fyra rikstäckande kooperativa skogsägarföreningarna i Sverige är det kvinnlig ledning. Förändringen inom branschen speglas även på Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

— Det är en långsam utveckling men det går mot en mer balanserad könsfördelning. På tio år har vi gått från att ha haft fem procent kvinnliga studenter till att idag ha cirka tjugo procent, säger Staffan Stenhag som är universitetslektor och programstudierektor på Skogsmästarprogrammet.

Internationella kvinnodagen 2016

Kvoterade tidigare

Enligt honom är hela skogsnäringen en traditionellt mansdominerad bransch som kvinnor tidigare inte sökte sig till, bland annat för att det saknats förebilder. Men sedan början på 2000-talet har han sett en förändring. Tidigare arbetade skolan med att kvotera in kvinnor på utbildningarna, men sedan detta inte längre tilläts har man istället använt sig av aktiv marknadsföring mot kvinnor. Och det är något som har gett resultat.

— Vi har sett ett ökat intresse. Bland annat anordnar vi inspirationsläger på sommaren där tjejer från gymnasiet under några dagar får en inblick i skogsmästaryrket, säger Staffan Stenhag.

”En bit kvar”

Skogshögskolan i Skinnskatteberg har idag ungefär 150 elever, varav 20 procent alltså är kvinnor. Staffan Stenhag är positiv till att skolan lyckats locka till sig fler kvinnliga studenter under de senaste åren, men inser att det behövs mer ännu mer arbete för att bryta den traditionellt manliga dominansen.

— Vi har en bit kvar till 40 procent kvinnliga studenter som brukar anses som balans, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella kvinnodagen 2016

Mer i ämnet