Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Församlingen får grön ljus – här ska den nya vårdcentralen i Fagersta ligga. Foto: Audrey Erath/SVT

Församlingen får grönt ljus av regionen – Fagersta får ytterligare en vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året meddelade Västanfors-Västervåla församling i Fagersta att man ville starta vårdcentral i stan. Församlingen skulle då bli först i landet med att driva egen vårdcentral. Nu har region Västmanland gett grönt ljus till verksamheten och planen är att starta till hösten. 

Skola, förskola, behandlingshem, konferensanläggning, juridisk byrå och begravningsbyrå – Västanfors-Västervåla församling driver redan en rad olika verksamheter utöver församlingsverksamhet. Och nu har region Västmanland gett grönt ljus till vårdcentral som kommer drivas i ett enskilt bolag.

– Vi är i full gång med att rekrytera personal, ungefär 15-20 personer. Planen är att starta i september, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde.

Vårdcentral av moduler

Tanken är att församlingen ska hyra moduler, som redan använts som vårdcentral i Östervåla i Heby, på 750 kvadratmeter och ställa upp på tomten på andra sidan Fruhem i Fagersta. Församlingens vårdbolag väntar nu på klartecken om tillfälligt bygglov och sen ska kontrakt med regionen skrivas.

Idag finns det redan en vårdcentral i Fagersta som också drivs i privat regi, men framöver blir det alltså två. 

– Det finns det plats för i en stad med 13 000 invånare. Så ser det ut i andra städer av samma storlek, säger Henrik Rydberg.

I klippet: ”Bara Nordkorea som tycker det är dåligt med konkurrens” – därför vill församlingen starta vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.