Kyrkoherden Henrik Rydberg anser att musiksituationen måste lösas. Foto: SVT

Kyrkoherden om stoppet för strömmad musik: ”Känns inte så framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Att kyrkorna inte längre kan spela strömmad musik kan bli problematiskt på sikt. Kyrkoherden i Västanfors Västervålas församling menar att den nuvarande situationen kan innebära tekniska problem och bök för anhöriga att hitta cd-skivor till begravningar.

Svenska kyrkans allmänna rekommendation till församlingarna är att man tills vidare får lösa situationen med cd-skivor. Vissa, som till exempel Västanfors Västervåla församling, säger även ja till köpta digitala låtar. Men det gör egentligen inte situationen lättare, utan kan istället leda till tekniska utmaningar när digitala låtar ska fungera med kyrkans utrustning.

– Hittills har vi kunnat lösa situationen genom att förklara läget och rekommendera levande musik istället, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors Västervåla församling.

– Men det var ju inte bättre förr med cd-skivor, så det här känns ju inte så framåt.

Mer och mer inspelad musik

Det vanligaste är fortfarande levande musik på förrättningar, men enligt Henrik Rydberg blir önskemålet om inspelad musik allt vanligare, framförallt på begravningar. Även om situationen hittills gått att hantera så tror Henrik Rydberg att det kan bli problem på sikt.

– Alla som försökt vrida klockan tillbaka i andra frågor har ju misslyckat. Det är ju inte så att folk kommer glömma bort att det finns inspelad musik. Vill man ha en inspelad låt för att få en personlig prägel på en förrättning så vet man ju vad man vill ha och då måste vi kunna hjälpa till med det, säger han.

I klippet hör du mer om den nuvarande situationen och vad den främsta anledningen är till att välja inspelad musik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.