Foto: Linnéa Wannefors

Kyrkresor i Köping för 1,2 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Politiker och tjänstemän i Svenska kyrkans församlingar gör utlandsresor för flera miljoner kronor. Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort. Och en av församlingarna som utmärker sig är Köpings pastorat.

På tredje plats på den nationella listan kommer Köpings pastorat, som gjort inte mindre än tolv resor de senast fem åren, till en total kostnad av 1,2 miljoner kronor, visar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Bland annat har man rest till Italien, Malta, Berlin och Island.

– Vi har beslutat att vi ska arbeta på det här sättet. Jag tycker inte heller att det är några svindlande belopp. Vi gör inga dyra resor utan det handlar om lågprisresor, berättar Hans Andersson, ordförande för kyrkorådet i Köping.

Har inga anmärkningar

Det finns en plan för hur resorna inom Köpings pastorat ska gå till, och främst handlar det om om utbildningsresor och teambuilding.

– Vi får ju redovisning efteråt där man gjort en sammanställning över vad man gjort. Och jag har egentligen haft några anmärkningar på vad de åstadkommit och vad de gjort.

I dag är 6,2 miljoner svenskar med i Svenska kyrkan, och det är den avgift de betalar, den så kallade kyrkoavgiften, som finansierar kyrkans verksamhet till största delen. Det beloppet dras automatiskt via skattesedeln.

Inte fått några reaktioner än

Svenska kyrkan har sedan flera år tillbaka en resepolicy, men det är inget man känner till i Köping.

– Vi har ju våra egna traditioner och vanor om hur vi brukar göra.

Och det är inte någon som reagerat hittills?

– Nej.

Och om det nu kommer några upprörda reaktioner, hur motiverar du resorna för dem?

– Det blir precis samma mot vad jag sagt till dig, resorna är ett bra sätt för sammanhållning så att folk trivs med varandra och gör ett bra jobb när de är hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.