Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då får man välja att låta den somna istället”. Therese har många djur, och behöver prioritera när det gäller både försäkringar och större veterinärkostnader. Foto: Nina König/SVT

Therese har inte råd att försäkra alla sina djur: ”Då får man avliva istället”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Danielsson har hästar, getter, katter, kaniner och höns. Men för att ha råd försäkrar hon bara hästarna och sätter en gräns för sina veterinärkostnader.

– Om djuret blir sjukt så kanske man får välja att avliva det istället, säger hon om de mindre djuren.

Therese Danielsson är uppvuxen på en gård och har haft häst sedan födseln. I dag äger hon fem tävlingshästar som hon själv har avlat fram. Hennes gård utanför Köping har även getter, katter, kaniner och höns – men de är oförsäkrade.

– Jag får dra in på kostnaderna, samtidigt som det är ett val jag har gjort, att ha den här kostsamma hobbyn, säger hon.

”Försäkringspremierna höjs”

Therese Danielsson betalar 27 000 kronor om året i försäkringar för sina hästar, som är utan livförsäkring. Ändå tvingades hon förra året betala 20 000 kronor i veterinärkostnader ur egen ficka för hästarna.

– Om man jämför med för 15 år sedan så är veterinärkostnaderna otroligt mycket dyrare och försäkringspremierna höjs från år till år, säger hon.

Dyrare att gå till veterinären: ”Rädd för att djur far illa”

Hon berättar att hon drar sig för att gå till veterinären, eftersom det är så dyrt, men att hon är inte orolig för att hon skulle vänta för länge.

– Jag har väl ändå så pass stor djurkännedom att jag inte sätter djurens hälsa i fara, men självklart försöker jag behandla så mycket som möjligt själv, säger hon.

Samtidigt tror hon att det är många djurägare som väntar för länge med att söka hjälp nu.

– Jag tror att många djur far illa för att de inte får rätt behandling eftersom det är otroligt kostsamt, säger hon.

I klippet berättar Therese hur hon tänker kring sina val att bara försäkra vissa djur och konsekvenserna det kan få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.