Roger Haddad, ordförande i Liberalerna i Västmanland. Foto: TT

L vill se konkreta åtgärder gällande hedersbrott

Uppdaterad
Publicerad

I en fråga till justitie- och inrikesministern skriver Roger Haddad (L) en fråga om vad regeringen tänkt vidta för åtgärder så att fler personer kan åtalas vid hedersbrott.

Frågan är ställd till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Med min fråga undrar vi vad han kan göra för att fler ska dömas för de här brotten, säger Roger Haddad (L), riksdagsledamot för Västmanland och Liberalernas rättspolitiska talesperson.

Kräver fler åtgärder

Liberalerna anser att hela rättskedjan måste stärka sin kompetens och handläggning av de hedersrelaterade brotten.

– Vi anser att det finns mycket att göra för att täppa till luckorna. Bland annat genom att skärpa lagen för äktenskapstvång och att hedersbrott blir en egen brottrubricering.

Blivit Goodwill Ambassadör

Roger Haddad har nyligen blivit utnämnd till Goodwill Ambassadör för Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). GAPF är en riksorganisation mot hedersvåld.

– Så klart förpliktar det extra när man blivit Goodwill Ambassadör men det här är en fråga som vi i Liberalerna tagit upp många gånger och det blir fler framöver, säger Roger Haddad.

Svar väntas av riksdagen inom två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.