Foto: SVT

Lågkolhydratkost – ett effektivare alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Så får du snabbare viktminskning av fetma.

Samlad forskning visar att ett mindre kolhydratintag ger snabbare viktminskning vid fetma. Det är SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, som presenterar rapporten. I rapporten kommer de fram till att den samlade forskningen visar att på kort sikt har lågkolhydratkost bättre effekt än lågfettkost om man vill gå ner i vikt.

Ändrar inte sina råd

Men på Landstinget i Västmanland kommer man inte ändra på sina kostråd, som bland annat innebär låga fetthalter i tex mejeriprodukter, på grund av detta idag.

– Det återstår att se. Om Livsmedlesverket i så fall ändrar sina rekommendationer så påverkas ju vi men tills dess avvaktar vi, säger Elisabeth Eriksson Tillaeus, enhetschef på Hälsocentrum Västmanland.

Inga skillnader

Tidigare har man oftat fått rådet att äta mindre fett men nu ser man alltså att äta mindre kolydrater är mer effektivt. Denna teori har gett upphov till populära dieter som Atkins, GI och LCHF som alltså nu ser ut att fungera mer effektivt. På lång sikt däremot finns det dock inga avgörande skillnader när det kommer till vilka råd man följer.

”För ny”

Den diet som det står oftast om på löpsedlarna just nu är inte med i rapporten från SBU.

– Den nya dieten ”5:2” är ännu för ny för att kunna vara med i studien och där handlar det heller inte främst om vad man äter som hur mkt man äter och att sänka energiintaget, säger Jonas Lindblom, projektledare för arbetsgruppen vid SBU, till Gomorron Sverige SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.