Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Gunnarsson är en av över 300 läkare som är missnöjd med det påkostade sjukhusbygget i Västerås. Foto: Sigrid Renklint/SVT

Läkare protesterar mot bygget av nytt akutsjukhus i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

325 läkare har skrivit under ett upprop och protesterar mot hur bygget av det nya akutsjukhuset drivs. Trots att de har varit inbjudna till samråd, menar de att deras synpunkter inte tas tillvara.

– Det känns jobbigt att se möjliga små förändringar, som inte behöver kosta och som skulle kunna genomföras, men det blir inte någon förändring till det bättre, säger Annika Gunnarsson, vice ordförande i Läkarföreningen.

Nu är många läkare oroliga för att problemen kring Nya Karolinska i Solna ska upprepas: att lokalerna inte ska fungera så att det krävs ombyggnationer och justeringar, vilket P4 Västmanland har rapporterat om. Läkarföreningen har vänt sig till politiken med sin kritik. 

– Det här huset ska stå i 50 år, och arbetet påbörjades för 15-20 år innan det blir klart, så vi kan omöjligt veta exakt hur verksamheten ser ut under alla de här åren. Så det viktigaste har varit en hög grad av flexibilitet, säger Regionråd Malin Gabrielsson (KD).

Men läkarna är rädda att det är de som ska stå för flexibiliteten, vilket de menar kommer drabba patienterna. Det finns också en oro att det kan bli dyrt om inte allt blir bra från start.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.