Långa telefonköer till vaccinbokning i Västmanland: ”En väldig anstormning”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland blev nedringda när många västmanlänningar ville boka tid för vaccinering mot säsongsinfluensan. Trycket var så pass högt att många inte fick boka någon tid.

– Det har varit en väldig anstormning, säger Mikael Sars, vaccinsamordnare i Västmanland.

På tisdagen inleddes vaccineringen mot säsongsinfluensan. När västmanlänningar skulle boka tid under måndagen och tisdagen hann inte regionen att svara på alla samtal och drygt 2 000 samtal per dag missades.

– Vi vet att varje gång vi släppt på nya grupper för exempelvis vaccineringen mot covid-19 så har det blivit det väldigt högt tryck mot vaccinationsbokningen de första dagarna. Nu var det otur att personal också var sjuk, säger Mikael Sars på Region Västmanland.

På onsdagen var vaccinationsbokningen åter i full styrka och ytterligare tre personer jobbar nu med att svara på samtalen.

Uppmanar att använda 1177.se

Nästan 90 procent av veckans tider för vaccinering mot säsongsinfluensan har blivit uppbokade, men nästa vecka finns hälften av tiderna kvar.

– Vi uppmanar alla som kan att boka digitalt att göra det, så att de som inte kan boka digitalt har större chans att komma fram och få hjälp via telefon, säger Mikael Sars.

Behöver ni tänka om kring bokningarna?

– Folk blir mer och mer digitala. Det går mycket smidigare och fortare om man gör det digitalt. Ska man ringa blir det naturligt telefonköer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.