Smittskyddsläkaren i Västmanland: ”Kan bli en del fall av influensa”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var influensasäsongen väldigt tidig och redan i november och i december började folk insjukna i viruset. Samtidigt som antalet som blev sjuka i influensa under föregående säsong var lägre än tidigare år, något som kan resultera i att antalet fall nu kan komma att stiga.

Enligt Region Västmanlands smittskyddsläkare Daniel Heimer kan det låga antalet sjukfall av influensa till viss del bero på att många som känt sig sjuka har stannat hemma och att det kan ha påverkat att smittspridningen blivit mindre.

– I regel är det svårt att förutse hur den här säsongen kommer bli men vi tror att det kan kommer bli en del fall av influensa, säger Daniel Heimer.

Under tisdagen är det nationell startdag för influensavaccinationen. De första veckorna prioriteras personer 65 år och äldre samt medicinska riskgrupper under 65 år.

Immunitet kan påverka smittspridning

Precis som övriga virus kan även influensaviruset förändras genom mutation, vilket innebär att om årets influensavirus liknar det som kom förra året så är risken att bli sjuk igen mindre då det finns en viss immunitet mot viruset i kroppen.

Men då färre personer blev sjuka i influensa föregående säsong så kan detta innebära att fler blir sjuka i år då immuniteten förmodligen är lägre.

– Det är vad vi tror och det är svårt att säga hur de olika virusen påverkar varandra och hur vårt beteende kan påverka smittspridningen, säger Daniel Heimer.

Vad gäller RS-virus och vinterkräksjukan är det fortfarande för tidigt att säga hur vinter och våren kommer se ut då säsongen för dessa sjukdomar inte har börjat ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.