Ökad covidsmitta i Västmanland: ”Är fler som vårdas på sjukhus”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen var det nio personer som vårdades på sjukhus med konstaterad covid-19. Cirka 30% av alla som smittades under de senaste två veckorna hade den nya omikronvarianten BA.5. 

– Vi ser en ökad smittspridning i Västmanland. Det är fler som vårdas på sjukhus och vård- och omsorgspersonal är sjuka i större utsträckning nu om man jämför med för några veckor sedan, säger Daniel Heimer, smittskyddsläkare region Västmanland. 

Omikronvarianten BA.5 verkar vara ytterligare något mer smittsam än tidigare varianter, men ger lindrigare sjukdom. Enligt smittskyddsläkaren Daniel Heimer är svårt att säga hur pass mycket som covid-19 sprider sig i Västmanland just nu eftersom det är så få som testar sig.

– Det är svårt att jämföra eftersom vi inte provtar på samma sätt. Men vi ser en ökning av fallen nu och för ett år sedan var det relativt stabilt under sommaren, förklarar Daniel Heimer.

Den fjärde dosen 

Enligt Heimer, kommer den fjärde dosen av vaccinet att vara tillgängligt för de som är över 80 år mellan den 20 augusti och den 14 september. Planen är att de som är över 65 år ska kunna vaccinera sig mellan den 15 september och 30 september.

Till sist är tanken att den fjärde dosen ska ges till resten av befolkningen som är intresserade från den första oktober. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet