Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är mer omfattande smittspridning nu än för drygt en månad sen” säger Daniel Heimer, smittskyddsläkare Västmanland. Hör mer om planen för vaccinationer och hösten i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så är planen för höstens vaccinationer mot covid-19 i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 ökar i Västmanland, fler insjuknar i dag än för någon månad sedan. Men läget är långt ifrån så allvarligt som det varit i perioder de senaste åren. En stor anledning är att många vaccinerat sig.

Men att smittspridningen ökar märks också i sjukvården där en handfull patienter är inlagda för sjukhusvård. Även den kommunala vården är drabbad, enligt smittskyddsläkaren i Västmanland. I båda fallen finns även problematiken att vårdpersonal är sjuk på vissa avdelningar.

Vaccinationer i höst

I höst väntar ytterligare påfyllnadsdos för de som önskar. En femte dos med start den 1 september för de äldsta och vidare med de över 65 år och de i särskilda riskgrupper, och en fjärde dos för den stora massan mellan 18 och 64 år. Den vaccinationen väntas kunna inledas i början av oktober.

– Framförallt ska man ta vaccinet för att undvika allvarlig sjukdom och död, sen skyddar man också de äldre, bland annat sina nära och kära, genom att minska smittspridningen, det är bra skäl till att ta vaccinet tycker jag, säger Daniel Heimer, smittskyddsläkare i Västmanland.

I klippet berättar Daniel Heimer hur han tror att hösten och vintern utvecklar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet