Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Carlson är arbetsledare i projektet och en del som är viktig enligt honom är att ”de som är i projektet kan arbeta bra i skog och trivs med det” Hör honom berätta mer om projektet i klippet. Foto: Caroline Slotte / SVT

Långtidsarbetslösa erbjuds jobb i länets naturreservat

Publicerad

Sedan ett år tillbaka har personer som varit långtidsarbetslösa eller är nyetablerade i Sverige kunnat söka naturnära jobb. I Västmanland har de anställda i projektet bland annat fått röja leder och stigar, byggt spänger och återskapat betesmarker.

Projektet Naturnära jobb är ett samarbete mellan Skogsstyrelsen, Länsstyrelserna och flera andra myndigheter. Arbetsförmedlingen hjälper Skogsstyrelsen att rekrytera och Länsstyrelsen delar ut uppgifterna. 

– Vi har hållit på sedan oktober 2020 och i dagsläget har vi 16 personer i projektet i Fagersta, berättar Magnus Carlson som är arbetsledare på Skogsstyrelsen. 

Skogsstyrelsen utbildar de som anställs i projektet, i allt från att hantera röjsåg och motorsåg till hur man vårdar skogen.  

– Förutom att de anställda får utbildning, görs även en individuell handlingsplan upp. Syftet med projektet är att hjälpa dem att komma vidare till andra jobb eller utbildningar, förklarar Magnus Carlson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer