Länsstyrelsen: Ingen klarar av ansvaret för säkerheten vid gruvhålen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västmanland menar att det är oklart om vem som egentligen bär huvudansvaret över säkerheten vid gruvhålen.

– Det finns ingen tillsynsmyndighet för gruvhålen, säger Louise Klofelt, chefsjurist på länsstyrelsen i Västmanland.

I dagsläget finns ett delat ansvar mellan myndigheter, markägare och kommunen vad det gäller säkerheten runt gamla gruvhål. Staten ska stå för instängslingen av gruvhålen enligt en ämbetsskrivelse från 50-talet, men det är oklart om vem som har huvudansvaret för säkerheten menar Louise Klofelt, chefjurist på länsstyrelsen i Västmanland.

– Lagstiftningen är ofullständig. Den tar sikte på själva instängslingen och inte på vem som bär ansvaret för nedlagd gruvverksamhet, säger Louise Klofelt.

Att ha kontinuerlig tillsyn över gruvhålen i länet är något som varken länsstyrelsen eller polisen klarar av i dag enligt Louise Klofelt.

– Vi ser det som bekymmersamt att ingen av oss har resurser att jobba aktivt med det här, säger hon.

Ska se över gruvhålet i Långgruvan

Gruvhålet i Långgruvan utanför Norberg där en kvinna misstänks ha knuffats ned ska nu ses över efter att det varit en stor öppning i stängslet.

– Vi har påbörjat ett ärende för att titta på behovet för att förbättra instängslingen på den aktuella platsen, säger Louise Klofelt, chefsjurist på länsstyrelsen.

DE HAR ANSVAR FÖR GRUVHÅLEN

Det är staten som ansvarar för gamla gruvhål. Mer specifikt ligger ansvaret hos länsstyrelsen och polisen.

Om ett övergivet gammalt gruvhål utgör en ”uppenbar fara för människor eller husdjur” är det staten som ska bekosta stängslet kring gruvhålet.

Det är polisens skyldighet att utreda farliga gruvhål och bekosta åtgärder. Länsstyrelsen tar beslut och ser till att det blir gjort.

Markägaren och kommunen har också en viss del av ansvaret. Till exempel är markägaren ansvarig för att människor inte utsätts för fara på grund av risker som kan kopplas till gammal gruvdrift. Kommunen är överlag ansvarig för att det finns skydd mot olyckor inom den egna kommunen.

Källa: Bergsstaten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.