Fler misstänkta fall av vanvårdade djur i Västmanland: ”Tvingas leva i sin egen avföring”

Uppdaterad
Publicerad

Fler djur misstänktes vara utsatta för vanvård i Västmanland förra året, jämfört med året innan.

Länsstyrelsen genomför både rutinkontroller och anmälningskontroller.

– Ofta blir djurhållaren förvånad eller kanske till och med chockad över att vi dyker upp, säger djurskyddshandläggaren Alexandra Röjder.

Antalet anmälningar till länsstyrelsen gällande brister i djurskyddet har ökat, det visar ny statistik från länsstyrelsen i Västmanland som SVT Nyheter tagit del av.

– Det är jättesvårt att säga exakt varför de har ökat. En gissning vi har är att det kan bero på pandemin och att fler personer jobbar hemifrån. Det baserar vi på att vi även kan se vissa ökningar i samband med semestertider, då folk ofta är hemma mer och har lättare för att se om någon missköter sitt djur än om man åker till jobbet dagligen, säger Alexandra Röjder.

De normalkontroller eller rutinkontroller som länsstyrelsen genomför sker hos livsmedelsproducenter eller personer som driver en tillståndspliktig verksamhet. Det vill säga hos exempelvis slakterier, ridskolor eller zoobutiker.

Länsstyrelsen tog över några uppgifter

De andra kontrollerna handlar om kontroll efter klagomål, så kallade anmälningsärenden.

– Det kan vara polisen, veterinärer eller allmänheten som är bekymrade över djur som inte sköts som det ska och då kan vi på länsstyrelsen kontrollera att djurhållaren efterlever lagstiftningen, säger Alexandra Röjder.

Sedan 2018 har länsstyrelsen hand om vissa uppgifter som polisen tidigare ansvarade för. Det innebär bland annat att ett praktiskt genomförande och omhändertagande av djur som far illa.

I klippet berättar Alexandra Röjder om djurskyddskontrollerna som länsstyrelsen utför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.